Biography

Robbrecht Desmet (°1985) lives in Brussels. He studied film and fine arts at Sint Lukas Brussels. His work has been shown at filmfestivals such as BFI London Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Rencontres Internationales, Courtisane Festival, Kurzfilm Festival Hamburg, Brussels Art Film Festival, and in screenings and exhibitions Beyond The Picturesque (S.M.A.K. & Artcinema OFFoff), Documented Now! (de Brakke Grond, Amsterdam), An Evening with Auguste Orts (Beursschouwburg, Brussels).
He teaches Film Studies at the film department of the LUCA School of Arts in Brussels. He is currently finishing a PhD in the arts, The World is Really There.


Contact

+32 (0) 487 580 170
contact@robbrechtdesmet.be


Texts

Voor de kunst
Pieter Van Bogaert (2013)

Over een periode van vijf jaar maakt Robbrecht Desmet vier films – maar het zouden er ook drie of vijf kunnen zijn – waarin hij in de voetsporen treedt van een andere kunstenaar: die van Paul Cézanne bij het schilderen van de Mont Sainte-Victoire en die van Bart Lodewijks bij het maken van krijttekeningen in de stad. Voor de eerste twee films – die er ook drie zouden kunnen zijn – trekt hij naar de Provence. Voor de laatste twee – die er eigenlijk één zijn – trekt hij naar Rio en naar Ronse. Die verplaatsingen zijn belangrijk. Net als zijn aandacht voor de materie: de 16mm-pelicule van de filmmaker, zijn aandacht voor beweging, geluid en tekst in zijn beelden; die van de schilder en de tekenaar, de aandacht voor teksturen en structuren in hun werk. Het is allemaal voer voor de filmmaker die filmt als een criticus: als filmcriticus én, door de keuze van zijn onderwerp, als kunstcriticus


List of works


List of commissions